top of page

ČUTIM TE - VEDENJE ŽIVALI KOT OGLEDALO NAS?

Updated: Dec 25, 2023

Minutka za znanost.

Ste si prebrali zgodbo o konjičku, ki je držal bolečino svojega prijatelja? Kako je to mogoče? Zakaj postanemo žalostni, ko vidimo nekoga jokati? Zakaj toliko zgodb živali, ki pomagajo, ko je nekdo v stiski? Raziskovalci so ugotovili, da se v možganih podgan, ki občutijo bolečino, aktivirajo ista področja, kot če opazujejo druge podgane, ki so v bolečini. Da se to zgodi, so “zaslužni” t.i. ZRCALNI NEVRONI. Ko so opazovali podgane, so ugotovili, da podgane, ki doživijo nek neprijeten dražljaj reagirajo enako kot tiste, ki to “samo” opazujejo. Zamrznejo tiste, ki so neprijetnost dejansko doživele kot tiste, ki so to “samo” opazovale . Iz teh opazovanj so zaključili, da podgana, ki opazuje, deli občutke s podgano, ki doživi nekaj neprijetnega. Z nadaljnjimi raziskavami možganov so potrdili, da delimo z živalmi osnovne temelje za empatijo.

A se nam dozdeva, kaj to dejansko pomeni za naše domače živali? Kaj pomeni za njih, ko smo v stiski, ko pridemo nervozni iz službe, ko smo žalostni …? Ste opazili, kako se takrat obnašajo? Ste opazili, da velikokrat ravno takrat izražajo vedenje, ki ga nismo najbolj veseli? Zakaj? Ker so prevzele naša čustva in jih morajo nekako izraziti. In kaj se velikokrat zgodi? Nanje reagiramo. In spet jim podamo novo dozo teh čustev, na katere spet reagirajo in izrazijo … ali pa jih nazadnje potlačijo. Seveda ni vsako neželeno vedenje naših živali posledica tega, da so prevzele naše negativne občutke. Travme lahko nosijo že iz prejšnjih izkušenj.

Ne glede na to, ali smo vzrok mi, ali pretekle slabe izkušnje - se ta cikel negativnih občutkov lahko prekine. Skrbnice in skrbnike živali učim, kako prekiniti ta cikel negativnih občutkov in zaživeti v miru. Tukaj sem za vas, s svojim znanjem in izkušnjami.

Pokliči ali piši, da se pogovoriva ali potipkava.


Vsebina spletnega mesta je avtorsko delo in jo ni dovoljeno kopirati brez soglasja. Dovoljeno je deliti v izobraževalne (in ne komercialne) namene, vendar je pri tem obvezno navesti vir in avtorstvo dela.

58 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page