top of page

UMIRJEN UM KOT ČAROBNA PALČKA

Updated: Dec 25, 2023

MANJ KOT MISLIM - BOLJ SEM (?)

Ljudje veliko razmišljamo, večina ljudi večino časa razmišlja, premleva … In če smo pozorni na dogajanje v sebi, vidimo, da vsaka naša misel v nas sproži občutek:

lahko je komaj zaznaven (1 na lestvici 0-10) ali pa je zelo intenziven (10 na lestvici 0-10).

Verjetno ste že opazili, da bolj kot razmišljamo, manj smo povezani s sabo in tistimi, ki nas obkrožajo in obratno. Manj kot razmišljamo, bolj smo v stiku sami s sabo in bolj “slišimo” tiste ob nas.

Torej, če pogledamo na LESTVICO RAZMIŠLJANJA od 0 do 10:

10 predstavlja slepo paniko,

0 predstavlja globoko meditativno stanje.



Bolj kot razmišljamo - manj slišimo

Nivo razmišljanja, ki je NAD 7, lahko označimo kot prekomerno razmišljanje. To je stanje, ki je lahko polno anksioznosti in bolečine. Tukaj prihaja do vedenjskih težav in nepovezanosti. Na plano pridejo različna čustva: od jeze, strahu ... do manj očitnih, kot je npr. prekomerno navdušenje. Bolj kot razmišljamo, manj povezani postajamo.

(Spomni se trenutka, ko si bil/a čustven/a in vznemirjen/a. Počutil/a si se osamljeno in nerazumljeno. Popolnoma si zavzet/a z razmišljanjem - do točke, ko se več ne zavedaš svoje okolice. Ne slišiš prijatelja, kaj ti govori, kaj šele, da bi to razumel/a. Drama, ki jo doživljaš, te odreže od življenja tukaj in zdaj. Pristnost izgine. V takem stanju se zelo enostavno ujamemo v cikel težav, ki jih nismo sposobni razrešiti.)

Enako velja za naše živali, ko se njihov nivo razmišljanja in čutenja dvigne.


Ko učenje postane zabavno


Pa poglejmo še manj intenzivne nivoje razmišljanja. Spustimo se do 4 in 5. Tukaj posameznik ne čuti hude anksioznosti. Bolj se zaveda okolice, zmožen je poslušati, slišati in se učiti.

Ko je um tišji in ni prekomernega razmišljanja, ki tako zelo otežuje, da si zapomnimo informacije - preidemo v “prostor” za učenje.

Informacijo razumemo, kar smo se naučili se ohrani.


Ko živali učimo novih stvari in je njihov nivo razmišljanja 4 do 5, večina tega, kar smo jih naučili, ostane - učenje je zelo intenzivno. Seveda mora biti tudi naša komunikacija jasna.

To pomeni, da se živali v takem stanju “duha” hitro učijo in pridobljeno znanje ohranjajo.

Če je nivo razmišljanja pri živali visok, potem pa napredka tako rekoč ni.


Ni lepšega, kot ko preidemo iz prekomernega razmišljanja, kjer ni povezanosti, živali se pa učijo počasi, v področje, ko učenje postane zabavno.


Čarovnija povezanosti


Manj kot razmišljamo, bolj smo povezani.

Ko gremo po lestvici razmišljanja še nižje, do 3 in 2, se posameznik začne veliko bolj zavedati sebe in svojega okolja.

Izkusimo lahko nekaj popolnoma drugega - drugačno povezavo med nami in okolico (našo živaljo).


Mir kot zdravilo telesa in duha


Ko se naš nivo razmišljanja še niža, proti 1 in 0 pa preidemo v globoko stanje meditacije.

Tukaj ne gre samo za to, da smo povezani z drugimi, ampak tudi za povezavo sami s seboj, kar je neverjetno zdravilno.

Živali občutijo globoko povezanost s tistim, ki jim pomaga znižati intenziteto njihovih misli in občutkov.

Čustveno in fizično je to neverjetno zdravilno. Očitno postane, ko dosežemo stanje 0 (na lestvici razmišljanja od 0 do 10).

Takrat pride do sproščanja napetosti v telesu in intenzivnega sanjanja (živali so v globoki REM fazi spanja). Če jih v to fazo popeljemo preko ljubečega poslušanja (ko dajejo iz sebe nemir v naši mirni prisotnosti) lahko v tej fazi razrešijo tudi globje travme.

Ko se zbudijo in vidijo, da smo za njih še vedno tam in jih podpiramo, je to za živali velikega pomena. v NAŠEM RAZMERJU PRIDE DO KVANTNEGA PREMIKA.

Postanemo posameznik z ogromno vrednostjo za njih. Na telesnem nivoju začutijo, da smo nekdo, ki mu lahko zaupajo.


Pomembnih razlogov, zakaj živalim pomagati, da znižajo nivo razmišljanja do točke, ko občutijo mir, je veliko. Ko žival ob nas začuti mir, nam začne zaupati, hkrati pa postaja bolj samozavestna.


Tako se gradi čarobna povezanost med nami in našo živaljo, ki je ključ do reševanja izzivov, s katerimi se srečujemo.


154 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page